X plane 10 review

X plane 10

Wanneer je op zoek bent naar een Flight Simulator game die uitblinkt in realisme, met de meest uitgebreide database aan vliegtuigen, dan is X Plane 10 dé flight simulator voor jou. Het is niet voor niets de go-to software voor piloten in opleiding, zodat ze thuis goed kunnen oefenen met vliegen. Natuurlijk kan het echte gevoel van vliegen nooit bereikt worden met een simulator, maar X Plane 10 komt dicht in de buurt. We hebben een uitgebreide review voor je.

De installatie van X Plane 10

Het installeren van X Plane 10 is een klusje dat veel tijd in beslag kan nemen. De reden is de ongelofelijke hoeveelheid sceneries die er in zitten. Het mooie is echter dat je eenvoudig de sceneries kunt uitkiezen waar je graag wilt vliegen. Zo hoef je niet de hele zwik te installeren. Alles wat je niet installeert, is gewoon water met hier en daar een  start/landingsbaan. Mocht je echter wel alle sceneries willen installeren, reken er dan op dat je computer tot het uiterste wordt gedreven en dat je zo'n 75GB op je harde schijf nodig gaat hebben.

Het spel starten

Wanneer het spel wordt opgestart, kun je meteen een selectie maken voor je favoriete vliegtuig, het weer, de datum en natuurlijk het vliegveld waar je wilt starten. Het grote voordeel van X Plane 10 is dat je altijd over 3D oppervlak vliegt. Dit betekent dat je de meest realistische ervaring krijgt wanneer je het spel speelt. Qua vliegtuigen is er veel keuze. Je hebt de keuze van 747 tot een space shuttle. Tevens kun je de tijd uitzoeken waarin je wilt vliegen. Er zijn vier keuzes: zonsopkomst, daglicht, zonsondergang en nacht. Bij weer kun je kiezen voor 8 verschillende weer-types: helder weer, vederwolken, bewolkt, regenachtig, storm, mistig, weinig zicht en licht bewolkt.

De graphics

Net als in een echt vliegtuig, dien je eerst een check te doen om te kijken of alle controls goed werken. Dan kun je meteen een goed beeld werpen op de graphics. De graphics in X Plane 10 zijn ontzettend goed. Het licht dat gereflecteerd wordt op het oppervlak van het control panel, de vormen en eigenlijk alles is ontzettend realistisch in beeld gebracht. In het vliegtuig zijn de graphics geweldig, in tegenstelling tot op het vliegveld. Gebouwen zijn er niet aanwezig, de gehele vliegveld infrastructuur is eigenlijk gewoon afwezig. Dat is een zware tegenvaller voor een game die verder perfect in elkaar steekt qua graphics. Het is mogelijk om add ons te installeren, maar dit maakt het spel nóg groter en uitgebreider.

Add ons

Het besturen van het vliegtuig voelt als een echt vliegtuig. Het reageert op de controls als een echt vliegtuig en het is dus geen eenvoudige klus om het vliegtuig in de lucht te krijgen en te houden. Wanneer je graag wat meer keuze hebt in vliegtuigen, vliegtuig gebouwen wilt toevoegen en van meer (uitgebreide) sceneries wilt genieten, dan kun je kiezen voor de duizenden gratis files die online te vinden zijn. Velen zijn door de X Plane community ontworpen en verbeterd. Het is wel even zoeken, want er zijn ook genoeg minder goede uitbreidingen.

X Plane 10 kopen?

Wanneer je op zoek bent naar een zeer realistische flight simulator om je vlieg skills te verbeteren? Dan is X Plane 10 de go-to game. Wil je liever gewoon spelen? Dan is Flight Simulator X Deluxe een prima optie.

Bestel X Plane 10 hier:

Terug naar overzicht