Vlieglessen in flight simulator

Vlieglessen in flight simulator

Vlieglessen in een flight simulator zijn een noodzakelijk onderdeel van een opleiding tot piloot. Je kunt natuurlijk niet meteen plaatsnemen in een echte Airbus, dus een dergelijke flight simulator is dan een ideale oplossing. De simulators beschikken allemaal over een echt control panel zoals dat ook in een echt vliegtuig zit. De hoogwaardige software zit aangesloten op de controls, waardoor je een relatief echte vlucht kunt maken.

Twee soorten simulators

In principe zijn er twee soorten luxe professionele flight simulators te onderscheiden. De fixed base simulator staat, zoals de naam al verraadt, op een vaste basis. De hoge kwaliteit bewegende graphics op de schermen zorgen er wel voor dat je een relatief echte ervaring opdoet, maar de cockpit blijft wel gewoon stil staan. Een andere soort simulator is de Full Flight simulator. Deze simulators worden ook door piloten-in-opleiding gebruikt. Deze cockpits zijn bevestigd aan hydraulische armen, waardoor de cockpit meebeweegt. Wanneer je een bocht naar rechts maakt, dan zal de cockpit ook daadwerkelijk naar rechts gaan hellen.

Prijzig

Het volgen van een vliegles in een flight simulator is een erg prijzige aangelegenheid. Hoe realistischer de simulator, hoe duurder een vlieguur in een dergelijke simulator kost. Voor een hydraulisch aangestuurde flight simulator betaal je al gauw zo'n €500,- voor één uurtje vliegen en een half uur briefing. Dit is ook een van de redenen dat de opleiding tot piloot redelijk duur is. Het is echter wel leuk om een dergelijke vliegles een keer cadeau te krijgen of te geven.

Waar vind je flight simulators?

Er zijn verschillende locaties in Nederland alwaar je gebruik kunt maken van flight simulators. Zo kun je terecht in het SimCenter in Lelystad. Deze flight simulator is niet gecertificeerd, waardoor de prijzen een stuk vriendelijker zijn dan wanneer je gebruik zou maken van een gecertificeerde simulator. Een gecertificeerde variant vind je onder andere op Schiphol.

 

Terug naar overzicht