Vlieglessen in echt vliegtuig

Vlieglessen in echt vliegtuig

Wil je hobbypiloot of misschien zelfs beroepspiloot worden? Hoewel vlieglessen in een flight simulator dan de nodige voorkennis bieden, dien je natuurlijk ook in een echt vliegtuig lessen te volgen. Meestal vinden deze vlieglessen plaats in een klein vliegtuigje zoals een Cessna. Er zijn echter ook oefen Boeings, waar beroepspiloten in vliegen.

Hoe gaat een vliegles in zijn werk?

Wanneer je een vliegles in een echt vliegtuig neemt, dan ziet deze er meestal ongeveer hetzelfde uit. Je begint namelijk altijd met een briefing. Vervolgens volgt de eigenlijke vliegles en het eindigt altijd met een de-briefing. Tijdens de briefing wordt er veel theoretische informatie gegeven over de vliegles. Je krijgt uitleg over de cockpit en het besturen van het vliegtuigje. Vervolgens gaan we de lucht in. Na de start krijg je al snel de gehele controle over het vliegtuig. Je mag enkele manoeuvres uitvoeren en na een bepaalde vliegtijd zul je landen. Na het landen volgt een debriefing. De vlieglessen zijn qua opbouw voor zowel hobbypiloten in opleiding als een fun-vlucht bijna hetzelfde.

Waar moet je rekening mee houden?

Vlieglessen nemen is niet iets wat je in een dag besluit om te gaan doen. Er zitten namelijk een hoop haken en ogen aan, vooral financieel. Zo kost een PPL opleiding al snel ongeveer €10.000,-. Daarnaast ben je verplicht om minimaal 45 vlieguren te loggen, al komt dit in de praktijk al snel neer op zo'n 60 uur. Dit betekent dat je dus regelmatig van en naar het vliegveld moet, waar ook kosten aan vast zitten. Tevens kost het behoorlijk wat tijd. Reken ongeveer op een halve dag per vliegles. Verder kost de theorie studie ook de nodige tijd. Houdt rekening met tussen de 80 en 100 uur studeren en natuurlijk de examendagen. Daar bovenop klomt nog het radio-telefonie examen, waar ook nog enkele uren studie in gaan zitten. Uiteindelijk is het dus een kostbare bedoening, zowel qua financiën als qua tijd. 

Terug naar overzicht