Vliegbrevet

Er zijn verschillende soorten vliegbrevetten die elk hun eigen kenmerken hebben. Zo kun je bijvoorbeeld getraind worden als hobby piloot, co-piloot en piloot op commerciële vliegtuigen. Wij vertellen je graag het een en ander over de mogelijke vliegbrevetten die we onderscheiden in de categorie vastvleugelige vliegtuigen.

Recreative Pilot License

Dit vliegbrevet geeft je de bevoegdheid om privé vlieger te worden. Je kunt hiermee een eenmotorig vliegtuig versturen, maar je mag er niet voor betaald worden (niet in geld of in natura). Het is dus puur voor de hobby en niet commercieel. Het RPL bestaat uit een theoretische en praktisch deel. Het theoretisch deel is vergelijkbaar met dat van de PPL, waarover meer informatie in de volgende alinea. Het praktische deel kan pas behaald worden als het theoretische deel is behaald. Tevens dien je minimaal 30 vlieguren gemaakt te hebben. Met een RPL mag je uitsluitend in goed-weer condities vliegen en uitsluitend in Nederland vliegen.

Private Pilot License

Het PPL brevet is vergelijkbaar met het RPL, alleen mag men met een PPL vliegbrevet wereldwijd vliegen. Het vliegtuig dient dan wel geregistreerd te zijn in het gebied waar ook het brevet is uitgegeven. In Nederland geldt het Europese JAA brevet. Wil je in het buitenland vliegen? Soms dien je dan een kort theorie examen en een praktijk examen af te leggen om goedgekeurd te worden. Het theorie examen in Nederland bestaat onder andere uit de volgende vakken:

  • Vliegtuig kennis & vlieg regels
  • Vlucht planning & Performance
  • Navigatie
  • Meteorologie
  • Recht & procedures
  • Human Performance & limitations
  • Radio en telefonie

Naast de theorie dient de vlieger minimaal 45 vlieguren gemaakt te hebben (waarvan 10 solo). Tevens moet hij of zij een vlucht overland hebben gemaakt van minimaal 150 zeemijl.

Professioneel vliegen

Wil je graag werken als piloot? Dan is het Commercial Pilot License het juiste papiertje om te halen. Dit is een complete opleiding. Je mag met dit vliegbrevet commerciële vluchten vliegen als captain van een single-crew vliegtuig of als co-piloot van een multi-crew vliegtuig. Wil je als captain bij een luchtvaartmaatschappij aan de slag? Dan is het ATPL (Air Transport Pilot License) het brevet dat vereist is.